Pazartesi, Şubat 01, 2010

Android Geliyor…

Üzerinde Google Android yüklü telefonlar şu anda dünya yüzeyindeki smartphone pazarının %2’sinden az olmasına ragmen, uzmanlar tarafından yapılan Pazar tahminlerinde 2012 yılı bitmeden pazarın %14’üne ulaşması bekleniyor. Ortalıkta halihazırda ışık hızıyla Pazar payını arttıran iPod OS ve Blackberry varken, Symbian Pazar lideri konumundayken bugün pazarın %2’sine bile sahip olmayan bu çaylak işletim sistemi nasıl olacak ta 3 yıl icerisinde Pazar payını defalarca katlayacak?
Androidin arkasında çok popüler bir dev, Google var. Google’ın elinde yüzlerce web tabanlı ve ücretsiz uygulama var. Bu uygulamalar birçok zamanlar kutulu şekilde binlerce dolara satılan pahalı uygulamalara bile tercih ediliyor. Harita uygulamaları, mail servisleri, doküman yönetimi, Ofis benzeri uygulamalar, paylaşım, mesajlaşma vs. tamamı bu işletim sistemine amade, destek vermek üzere hazır bekliyor.
Android işletim sistemi her yeni sürümünde daha da olgunlaşıyor. Yetenekleri artıyor, hızlanıyor. Versiyon güncellemeleri mobil ağ üzerinden, cihazın üzerinde bile yapılabiliyor.
Android açık bir platform. Üçüncü parti uygulama geliştiriciler için muazzam bir kum havuzu. Üstelik masrafsız. Bu sayede binlerce uygulama geliştirici Android’e zaman ayırıyor destek veriyor.
Android işletim sistemi envai çeşit donanım üreticisinin cihazları üzerinde çalışabiliyor. Bu sayede pazara çok daha hızlı yayılıyor. Halihazırda Motorola, Samsung, çeşit çeşit HTC cihazlar kendilerini heyecanlı kullanıcıların ellerinde buluyorlar.
Android tüm mobil işletim sistemi dünyalarının en iyi özelliklerini içerisinde barındırıyor. iPhone işletim sisteminin estetiğini ve kullanışlılığını, Windows Mobile’ın üçüncü parti yazılım desteğini ve kişiye özelleştirilebiliriğini, Palm’ın birden çok uygulamayı aynı anda çalıştırabilme yeteneğini tek bir platformda topluyor.
Bugünlerde herşeyden çok Android tabanlı smartphone reklamları teknoloji bloglarını ver dergi sayfalarını süslüyor. HTC neredeyse birbirinden ayırması güç ama her biri farklı yetenekler ve form faktörleri vaadeden birçok model ile en fazla göze çarpanı. Ancak Motorola -yılların mobil telefon üreticisi- duyurduğu Android işletim sistemli telefonu Droid ile oldukça dikkat çekti. iPhone kadar bir dokunmatik ekrana sahip olan bu cihaz aynı zamanda bir de qwerty klavye barındırıyor. Buna ragmen iPhone dan çok daha kalın değil. Duyurulduğu dönemde diger tüm Android tabanlı cihazlara benchmark teşkil edecek diye övgüler alan bu modeli ile Android’in daha once eleştiriler almasına neden olan ‘güçsüz işlemcili platformarı tercih ediyorlar’ geleneğine de bir son vermiş oldu. Aynı iPhone ve Palm’ın çevikliğine sahip olan bu platform Android’I oldukça popüler kılacak. Motorola Droid gibi daha birçok başarılı ve zekice tasarlanmış donanımlar üzerinde esnek ve hızlı bir web tarayıcı ve yüzlerce uygulama desteği, bir de Google’ın gücü birleşince Android’in umulan başarıyı yakalaması ve bir sonraki smartphone tercihimizde listenin en üstünde yer alması oldukça muhtemel gözüküyor.

Hiç yorum yok: