Pazartesi, Şubat 08, 2010

CES 2010 Ardindan...

Her yıl Ocak ayının ilk haftasında Las Vegas, Nevada’da yapılan sektörün ve Las Vegas şehrinin ağırladığı en büyük fuar olan Consumer Electronics Show ) CES 2010 bu sene de 110.000 kişinin üzerinde teknoloji sektörü çalışanı ve meraklısı tarafından ziyaret edildi. Geçen seneye göre katılımın daha yüksek ancak katılan firma sayısının daha düşük olduğu fuar geçmiş yılların görkeminden bir miktar yoksun gibiydi. Ekonomik krizin etkilerinin halen ülkemizde olandan daha büyük boyutlarda sarstığı Amerikan ekonomisinde ayakta kalmaya çalışan firmaların aldığı mali tedbirlerden olsa gerek, bu sene fuar alanı geçmiş yıllarda ziyaretçilere bu dünyanın dışındanmış gibi görünen görsellerden nasibini yeterince almamıştı.
Hiç şüphesiz bu senenin en populer konusu 3D (üç boyut) teknolojileri idi. Sinemalarda hem ülkemizde hem de CES 2010’un yapıldığı Amerikada eş zamanlı olarak oynayan ve fuarın devam ettiği sıralarda açılışının kaçıncı haftası olmasına rağmen hala gişelerde yok satan muhteşem Avatar filminin yarattığı rüzgarın da bu işte katkısı yok değildi. Neredeyse tüm büyük markalar kendi 3D teknolojilerini barındıran en az bir ürün ile fuar alanını kaplamışlardı.
En renkli, gösterişli ve geniş alana yayılmış olan Panasonic ve Samsung’un ürünleri biraz daha ön planda idi. Özellikle Panasonic, aralarda gösterdiği 3 boyutlu Avatar klipleri ile ciddi miktarda ziyaretçiyi ürünlerinin önünde toplmayı başarıyordu. Özellikle aksiyon sahneleri ve spor karşılaştırmalarını 3 boyutlu demo ederek ürünün sağlayacağı avantajlari öne çıkaran sunumları izleyenlere bu yeni 3 boyut teknolojisini mümkün kılan, pil ile çalışan ve ekrandaki görüntünün yenilenme hızına senkronize çalışarak sıra ile bir sağ bir sol gözü, gözün algılayamacağı kadar yüksek bir hızda açıp kapayan bir yapıya sahip gözlükler dağıtılıyordu.
Genel olarak hem pozitif hem de negatif yorumlar alan ve neredeyse tüm üreticilerin bir ucundan dokunduğu bu 3 boyut teknolojisinin belkide en zayıf noktası işte bu teknolojik ancak kaba görünümlü gözlükleri seyirciye taktırıyor zorunda olmak olabilir. Bir sinema salonunda makul sayılabilecek böyle bir apartı ev kullanıcılarının akşam haberlerini 3 boyutlu seyretmek için yemek masasında otururken takacaklarını kesinlikle düşünmüyorum. Eleştiri başlıklarında da genel olarak yaklaşım bu teknolojiyi gözlük gibi bir aparata ihtiyaç olmadan sunabilecek bir çözümün daha başarılı olacağı yönünde.
Fuarda bu tür teknolojileri de geliştirmiş firmalar olmak ile birlikte, geliştirilen bu teknoloji film veya TV görüntülerinden çok dijital tabela ve bilgi panosu şeklinde statik veya kısa süreli görüntüler gösteren paneller şeklinde idi.
3 boyutlu görüntüyü sağlayacak olan 3 D uyumlu Blu-ray oynatıcıların da 3D HDTV’ler ile aynı anda ve çok yakında piyasaya çıkacağının müjdesini ilk veren Panasonic oldu. Ancak bu başka önemli bir noktayı öne çıkarıyor. 3D içerik olmadığı sürece bu 3D HDTV ler diğer sıradan HDTV ler gibi çalışıyor olacaklar. Dolayısı ile yeterli sayıda içerik üretilmesi bu teknolojinin tutunması ve başarılı olması için şart.
Diğer taraftan fuarın her zaman popüler alanlarından biri olan mobil iletişim teknolojileri tarafında Windows Mobile ve Androidin yepyeni modelleri yüzlerce standı süslüyor idi. Windows Mobile yakın zamanda gelecek yeni versiyonu 7 ile ilgili çok bir şey söylemeyip mevcut OS’in üzerinde çalıştığı, artık iyice rafine olmuş, hızlı ve mükemmel ekranlara sahip cihazları ile neler yapılabileceğini gösteriyordu.
Mobil iletişim tarafından en renkli demolar ve en ilginç ürünler üzerinde Android işletim sistem çalıştıran HTC, Sony Erıcsson ve Motorola modelleri idi. Bunların içerisinden HTC’nin Nexus One modeli hiç kuşkusuz fuarın en çok beklenen ve en çok ilgi gören mobil cihazı idi. iPhone’a benzerliği ile dikkat çeken cihazın üzerinde iPhone’dan bile daha az fiziksel tuş bulunuyor. Google’ın yepyeni işletim sistemi Androidi oldukça hızlı çalıştıran Nexus One ayrıca en uzun pil ömrüne sahip cihazlardan da biri. Yetenekler anlamında hala iPhone kadar etkileyici olmadığı söylense de ciddi bir takipçi kitlesi olacağı kesin. Bunun en net göstergesi ise bazı üçüncü partı yazılım geliştiricilerin Android’in üzerinde olmayıp da Nexus One’da görmek istedikleri bazı şeyleri geliştirip forumlar ortamında paylaşmaya başlamış olmaları.
Maraton gibi geçen 4 günlük CES 2010 ziyaretinden sonra burada yazılamayacak kadar çok yeni fikir ve etkileyici teknoloji önümüzdeki aylarda evlerimize ve ceplerimize neler alacağımız hakkında bize ipuçları vermiş oldu. CES fuar alanında gördüğüm cihazların bir an önce mağaza raflarında belirmesi dileği ile...

Hiç yorum yok: