Salı, Şubat 23, 2010

Hosgeldin Windows Phone 7

CES 2010’da mevcut handsetler ve Windows Mobile 6.5.3 çalıştıran cihazları üzerine konsantre olan Microsoft, Şubat ayının ikinci haftasında Barcelona’da düzenlenen MWC (Mobile World Congress) 2010 da yepyeni mobil telefon işletim sistemi olan Windows Phone 7’yi duyurdu. Bugüne kadar Windows CE, PocketPC ve Windows Mobile gibi çeşitli isimler alan Microsoft’un bu yeni mobil işletim sisteni Windows CE 6 kernel’i üzerine inşaa edilmiş. Windows Phone 7’den önceki son version olan Windows Mobile 6.5.3 ise Windows CE 5 kernel’i üzerinde geliştirilmişti.

Bugüne kadar Microsoft’un geliştirdiği tüm mobil işletim sistemlerinden her anlamıyla bambaşka olan Windows Phone 7 tamamen baştan düşünülmüş ve her anlamda yepyeni yetenekler sunuyor. Vaadettiği özellikleriyle belki de Microsoft’un sunduğu en başarılı mobil işletim sistemi olmaya aday gözüküyor.

Yeni işletim sistemi öyle çok yenilikler ve değişikliler barındırıyor ki hepsini birden sıralaması oldukça zor. Öncelikli olarak eski versiyonların aksine Windows Phone 7 tamamen parmak komutları ile çalışmak üzerine tasarlanmış, eski versionlardaki gibi stylus’a gerek duymuyor. Microsoft’un Amerikada çok popüler olan taşınabilir medya oynatıcısı Zune HD’nin büyük fontlu, rengarenk ve göz dolduran animasyonlu menü sistemi ekranı süslüyor. Windows Phone 7 ayrıca Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara işletim sistemi bazında entegrasyonun dışında Microsoft’un milyonlarca kayıtlı kullanıcısı bulunan Xbox Live ve Zune Store’a da bağlantı imkanı tanıyor.

Microsoft herzamanki gibi telefonun kendisinin üretimini üstlenmeyip çeşitli donanım üreticilerine ve markalara bu işi bırakıyor, ancak bu sefer büyük bir fark var. Microsoft cihazların ekran çözünürlük ve aspect oranlarını sabitlemiş, cihazların üzerinde dedike Start, Back, Search (Bing), Kamera ve Power tuşları dışında ne bir fazla ne de bir eksik tuş bulunabiliyor. Ekranlar capacitive multi touch olmak zorunda. Wifi, kamera, GPS olmak zorunda olan donanımlar arasında. Daha bunun gibi birkaç önemli kriteri standarda bağlayan Microsoft böylelikle birden fazla ekran çözünürlüğüne, belli bir gücün altındaki CPU lara vs. Destek vermek zorunda kalmayacak, Windows Phone 7 cihazların tamamında belli bir performans değerini koruyabilecek.

Önceki versiyonlardan farklı olarak yeni Windows Phone 7’nin aynı iPhone gibi multitasking’i desteklemeyeceği söyleniyor. Multi tasking aynı anda birden fazla uygulamanın çalışmasını sağlayan bir yapı. Bu bir çok avantaj sağlasa da bazı zayıf donanımlı cihazlarda performans düşüklüğüne neden oluyordu. Apple, iPhone’da stratejik bir karar verip cihazın daima hızlı ve çevik çalışmasını sağlamak adına aynı anda birden fazla uygulama açılmasına imkan tanımıyordu.


Yenı işletim sisteminde kullanıcı arabirimi değişikliğin en çok farkedildiği yer, eski Start butonu tamamen ortadan kalkmış vaziyette, uygulamaların ikonlarının bulunduğu programlar sayfası da artık yok. Check boxlar, drop down menüler tarihe karışmış. Eski Windows Mobile’ı andırabilecek hiçbirşey yeni işletim sisteminde kalmamış. Windows Phone 7’nin yeni yüzü bazı alanlarda en çok Zune HD’ye benziyor ancak bügüne kadar geliştirilmiş tüm işletim sistemlerinden her anlamda farklı. Menüler uygulamalar listesi şeklinde düzenlenmek yerine Microsoft’un ‘Hub’ lar dediği gruplara ayrılmış. Bunlar: People Hub, Pictures Hub, Games Hub, Music&Video Hub, Market Place Hub ve Office Hub.

People Hub altında en çok interaksiyon kurulan kontaklara Gmail’den Windows Live’dan veya Exchange’den hızlı erişim, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara direk bağlantı imkanı, kontak ile ilgili ilişkilendirilmiş resimlere ulaşım sağlanıyor. Ayrıca tamamiyle kişiselleştirilmesi mümkün. Pictures Hub altında ise hem telefonda kayıtlı fotograflara hem de Facebook ve Windows Live gibi nette kayıtlı duran fotograflara kesintisiz bir biçimde ulaşım imkanı sağlanmış. Games Hub’da Microsoft’un ultra popüler oyun ağı olan Xbox Live’a bağlanmak ve Xbox Avatarını kullanarak live destekli oyunlara katılmak, bunları satın almak, tecrübeleri paylaşmak mümkün. Microsoft daha bu alanda duyuracakları süprizler olduğundan da ayrıca bahsetti. Music&Video hub tahmin edilebileceği gibi mevcut Zune HD gibi, Zune Pass’ler burada da geçerli. Zune Store’dan müzik ve video satın almak burada yapılabilecek fonksiyonlar arasında. Marketplace Hub hakkında Microsoft henüz çok detaylı bilgi vermemiş olsa da buranın aynı iTunes’un appstore’u gibi çalışacağını tahmin etmek yanlış olmaz. Office Hub, Microsoft’un en yaygın ofis paketinin mobil platformda da kullanıcılarına doküman işleme ve paylaşma ve ayrıca Office Live ile entegrasyon imkanı sağlayan kısmını oluşturuyor. Internet tarayıcısı da yenilenen Windows Phone 7’de tabbed pencere açmak, parmak hareketleri ile zoom yapmak sayfayı çevirmek mümkün olacak.

Daha önceki Windows Mobile cihazlarda olduğu gibi Microsoft Windows Phone 7 çalıştıran cihazları da kendi üretmeyip ortakları aracılığı ile piyasaya sürüyor olacak. Şimdiye kadar anlaşmaya varılmış donanım üreticileri arasında Dell, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson ve Toshiba yer alıyor. İlk Windows Phone 7 çalıştıran cihazları 2010 yılın son çeyreğinde satışa sunulmuş haliyle görebileceğimizi söyleyen Microsoft şimdiye kadar göstermiş olduğu heyecan verici yenilikleri ile hepimizin beklentilerini oldukça yükseltmiş vaziyette. Umarım beklentilerimizi de aşacak ve rekabeti iyice kızıştırıp her zaman olduğu gib biz son kullanıcılara daha da iyi cihazları daha da uygun fiyatlara satılmasını sağlayacak şekilde başarılı cihazları 2011’e girmeden görüyor ve kullanıyor oluruz.

Hiç yorum yok: