Pazartesi, Şubat 01, 2010

Windows Mobile 7, mobil Windows’u kurtaracak mı?

iPhone mobil telefon pazarının yüzde 17 küsurunu ele geçirip zirveye oturana kadar PDA zamanlarından beri her yönüyle oldukça yetenekli bir mobil işletim sistemi yazmış olan Microsoft kişisel bilgisayar pazarının lideri olduğu gibi mobil PDA/telefon cihazlarının da pazar lideriydi. 2008 yılından bugüne payının yaklaşık 3 te 1’ini kaybeden Microsoft tahtını iPhone ve RIM’in Blackberry’sine bırakmış vaziyette.
Microsoft’un mobil işletim sistemi 1996 senesinden beri çeşitli isimler ile mobil cihazların üzerinde sevilerek kullanılıyordu. Windows CE, PocketPC ve en son olarak da Windows Mobile ismi ile kullanıcılara sunulan bu çok yetenekli işletim sistemi esasında rakiplerine göre hiç de zayıf ve eksik değil.
İlk başlarda şu anda sadece güncel telefonolarda olan mobil web tarayıcıları, navigasyon yazılımları, Instant Messaging yazılımları o zamanlarda bile bu platformlar için yazılmış ve geniş kitleler tarafından kullanılıyordu. Oldukça kuvvetli işlemciler barındıran cihazların üzerlerinde çalışan Windows Mobile bir çok işin üzerinden gelebiliyor, Microsoft Exchange kullanan enterprise yapılar ile sorunsuz ve kolayca haberleşebiliyor bu sayede kurumsal dünyada oldukça kuvvetli ve popüler bir pozisyonda oturuyordu.
Aynı zamanda medya yetenekleri de barındıran Windows Mobile, Microsoft’un oldukça yetenekli Windows Media Player yazılımının mobil bir versiyonunu barındırıyordu. Hem video, hem de ses çalabilen bu yazılım da codec desteği de oluyor olması divx gibi populer formatların da bu cihaz üzerinde gösterilmesine imkan tanıyordu.
Bir çok form faktörde birden fazla üretici tarafından tasarlanan birçok cihaz, kullanıcıların her türüne seçenek sunuyordu. Dokunmatik ekran tercih edene ayrı, klavye tercih edene ayrı, ikisini birden isteyene de ayrı modeller bulmak mümkündü.
Ne oldu da Windows Mobile tahtını iPhone ve Blackberry’e kaptırdı?
Öncelikli olarak Apple her zaman olduğu gibi çok yetenekli bir işletim sistemini son derece sade bir arabirim ile kullanıcılara sunarak smart phone konseptine en uzak olan kullanıcıyı bile kendine çekmeyi becerebildi. Windows Mobile kutudan çıktığı hali ile daha yetenekli olmasına rağmen iPhone, AppStore’dan indirilebilen uygulamalar sayesinde kullanıcının istediği her şeye dönüşebilen bir cihaz haline geldi. AppStore gibi bir platform üzerinden merkezi bir şekilde çok çeşitli uygulamayı kolayca son kullanıcılara iletebilen platformları Microsoft’un geç kurması, ayrıca binlerce uygulama geliştirilmiş olduğu halde bunların envai çeşit cihaz üzerinde çalışacak olması ve bunun yarattığı uyumsuzluk sorunları Windows Mobile’ı yeterince kolay olmadığı şekilde bir imaja sahip olmasına neden oldu.
HTC, Samsung, Sony, Motorola gibi birbirinden güzel mobil cihazlar geliştiren firmalar hala Windows Mobile platformu için harika telefonlar üretiyorlar. İşlemcileri hiç bir zaman olmadıkları kadar hızlı, cihazlar ince ve zarif. Klavye tercih edene klavye, ekrandan giriş tercih edene dokunmatik ekranlı çözümler mevcut. Buna rağmen bir AppStore gibi rüzgar yaratan platform yayılıp popüler olmadıkça Windows Mobile cihazları sadece meraklısına hitap ediyor olacak gibi görünüyor.
Ayrica bu firmalar Windows Mobile işletim sistemi üzerine, altında Windows’un olduğunu bilmeyenin dünyada anlamayacağı muhteşem görüntüiü ve kullanışlı kullanıcı arabirimleri yazıyorlar. HTC bu işte kendini en çok geliştirmiş olan firma. TouchFLO arabirimi en az iPhone’unki kadar güzel. AppStore benzeri bir uygulama artık Microsoft’un platformu için de mevcut. Microsoft Windows Mobile 7 yi 2010 içerisinde kullanıcılarına sunuyor olacak. Paylaştıkları bilgiler ve resimlerden görüldüğü kadarıyla hem görsel olarak hem yetenekler ve hız anlamında geliştirilen yeni Windows Mobile bakalım tahtına geri oturabilecek mi?

Hiç yorum yok: