Pazartesi, Ağustos 17, 2009

App Store Cosacak

Apple geçtiğimiz hafta ultra populer App Store’un 1. Yılını doldurduğu gün yaptığı açıklamada App Store’un toplam satış adedinin yaklaşık 1,5 milyar download olduğunu söyledi. Tekrar etmekte fayda var, bu satış bedeli değil satılan application sayısıdır. Steve Jobs App Store’u tarif ederken “bu endüstride daha önceki hiçbirşey ile karşılaştırılamaz, ne boyut ne de kalite olarak” demişti. Ayrıca daha hala büyüme potansiyelinin olduğunun ispatı satışların hızının gün geçtikçe artıyor olması. Bu uygulamaların 1 milyar adedi açılışın ilk 9 ayında, sonraki 600 milyon adedi ise takip eden 3 ayda satılmış. Hatta Apple en son Haziran ayı içerisinde gerçekleştirdiği konferansında Cinema Displaylerden oluşturdukları devasa bir duvara şu anda App Store da satılmakta olan tüm uygulamaların ikonlarını yerleştirmiş, her satış olduğunda ilgili uygulamanın ikonunun yanıp sönmesini sağlamıştı. Genel görüntü gerçek zamanlı olarak satışlar gerçekleştikçe Matrix filmindeki ekranları andıran bir manzaraya dönüşmüştü.
Apple’ın App Store’u öylesine popüler oldu ki, senelerdir piyasadaki bir çok smartphone da kullanılan oldukça yaygın işletim sistemleri de kendi platformlarında geliştirilen uygulamaların son kullanıcya iletilmesi için böyle bir platformun şart olduğunu düşündüler. Microsoft, Windows Mobile için; RIM, Blackberry OS için; Palm, WebOS için application store lar açmaya başladılar.
Mobil platformlar için yazılan bu binlerce milyonlarca irili ufaklı uygulama böyle platformların olmadığı dönemlerde ya sadece ileri derece seviyeli kullanıcıların kişisel çabaları sayesinde webden temin ederek , forumlarda okunan bir gönderiyi takip ederek bulunuyor, büyük kitlelere ulaşamıyordu. Çoğu bedava olmak zorunda kalıyor ve bedava birçok yazılımda olduğu gibi kalite sorunlarına sahip oluyordu. Yetenekli uygulama geliştiriciler, satış imkanı olmayan,mecra eksiği bulunan bu platformlara uygulama geliştirmeyi ikincil iş görüyorlar, gerçekten kullanışl uygulamalar çok nadir çıkıyordu.
Halbuki App Store veya benzeri bu platformlarda, sadece kullaıcıyı güldürmeye yarayan basit bir uygulamayı bile binlerce kullanıcıya eriştirebiliyor ve yazılımı geliştirene hiç te azımsanmaycak bir gelir kalemi olabiliyor. Download sayısına inanamayacağınız hiç de bir işe yaramayan ifart isimli uygulama sahibini zengin etti bile. Bu şekilde binlerce uygulama her geçen gün listelere ekleniyor. Mobil cihazı pusulaya çevirenden el feneri görevi görene kadar, akla hayala sığmayacak her türlü amaç için geliştirilmiş uygulamalar mevcut. Bu yepyeni mecranın çok ciddi potansiyel barındırdığını gören bir çok yazılımcı veya meraklıkarı artık mobil platformlara uygulama geliştirmeyi öncelikli iş haline getirdi.
Apple da, diğer mobil platform geliştiricileri de bu uygulamarın cihazlara indirilmesini hızlı mobil networklerin üzerinde çalışır hale getirdiler. Daha önceleri bilgisayarlara kurulan bu uygulamalar mobil cihazlara senkronizasyon esnasında aktarılıyordu. Oysa şimdi satın alma işlemi de dahil olmak üzere herşey mobil cihaz ekranından yapılabiliyor. Bunu sağlayan 3G, HSDPA alt yapı gibi teknolojileri yaygınlaştıkça bu iş modeli daha karlı olmaya devam edecek. Bu yüksek hızlardan faydalanan uygulamalar ise en az desktop benzerleri kadar yetenekli, hatta daha da kullanışlılar.
3G gibi yüksek hızlı mobil networklerin yaygınlaşması, tıpkı evlere gelen broadband’in yaygınlaşması döneminde web’in popülaritesinin artmasına ve içeriğin öneminin herşeyin önüne geçmesini sağladığı gibi mobil platformda da içeriğe inanılmaz bir önem kazandıracak. İçerik sağlayıcılar bu rüzgarı doğru yakaladıkları zaman kaliteli içeriklerini çok büyük kitlelere ulaştırıyor olacaklar. Canlı radyo ve TV programlarının mobil cihazlardan izlenmesini/dinlenmesini sağlayan uygulamalar sonunda hak ettikleri hızda çalışıyor olacak. Daha sofistike uygulamalar çoğaldıkça, bu geniş hızlı bağlantıdan faydalanan mobil cihazlar nihayet üzerlerindeki işlemci güçlerini verimlice kullanabilecekler. Çok değil 5-7 sene öncesinin güçlü workstationlarına denk işlemci gücü barındıran mobil cihazlarımız sonunda üzerlerinde hakkını verecek uygulamaları çalıştırıyor, canlı video görüntüleri işleyebiliyor, hem görüntü hem de sesi gösterebiliyor olacaklar. Örnek, yeni 3G hızlarına ulaşınca elinizdeki iPhone bir Macmini kadar kullanışlı hale bürünüyor olacak.
30 Temmuz günü, telefonunuzdan hangi TV kanalını izleyecek, hem görüntülü hem sesli olarak ilk kimi arayacaksınız?

Hiç yorum yok: