Salı, Şubat 24, 2009

Google’dan Bir Oyuncak Daha… Latitude

Google’in ücretsiz email servisi Gmail, harita uygulaması Google Maps, Chrome web tarayıcısı derken web içerisinde yaşayanlar için vazgeçilmez olacak en yeni uygulaması Latitude, hem mobil hem de masa üstü platformları için ücretsiz bir olarak Google ürün yelpazesi içerisinde geçtiğimiz günlerde yerini aldı. Şimdilik Windows Mobile, Blacberry OŞ, Symbian platformlarında çalışan Latitude çok yakında iPhone için de hazır olacakmış.
Yüklendiği mobil cihazin içerisindeki GPS alıcısını kullanarak diğer Google kullanıcılarına mevcut yerinizin bilgisini harita üzerinde yerinizi bir iğne ile işaretleyerek veren bu uygulamanın günlük hayat içerisinde neler için kullanılabileceğinin sınırı yok. Hayal gücünün üretebilceği tüm uygulamalara yepyeni bir boyut katacak potansiyele sahip. Google Maps ile benzer bir arabirime sahip uygulamayı yüklendikten sonra gizlilik ayarları ile, dilediğiniz kullanıcalara yerinizi gösterebilirken, dilediğiniz kullanıcılardan bu bilgiyi gizlemek imkanınız var.
Lokasyon bilgisinin getirdiği faydalar sayısız. Örnek olarak, buluşacağınız kişinin tam olarak nerede olduğunu ve bulunduğunuz nokta ile gelmekte olduğu rota üzerinde trafik durumunun nasıl olduğunu görebilmek ve gecikip gecikmeyeceğini anlamak mümkün. Eğer aradaki rota kırmızı ise beklemeye hazır olun, yeşil işe, orjinal bir bahane dinleyeceksiniz demektir. Trafik yoğunluk bilgisi maalesef halihazırda sadece belli bölgelerde mevcut. Ülkemizde ise henüz trafik yoğunluk bilgisini kullanamıyoruz.
Aynı anda birden fazla kontağın nerede olduğunu takip etmek, hareketlerini gözleyebiliyor olmak çok ilginç. Unutulmaması gereken husus işe, takip eden de edilen de mobil cihaz, eğer bir kablosuz internet noktasına bağlı değil işe, EDGE veya 3G data planlarından kullanıyor olacak. Ülkemizde henüz sınırsız data paketleri olmadığından sürekli kullanıldığı takdirde ciddi faturalar kesilmesine neden olabilir.

Latitude’un masaüstü uygulaması iGoogle sayfası üzerinden kulanılıyor, gizlilik seçeneklerinde yerlerinin görülmesine izin verilen kontaklarınızı bu sayfadan takip etmek mümkün. Harita üzerinde bulundukları noktada birer fotoğrafları ile temsil edilen kontakların üzerine mouse ile gelindiğinde kullanıcı detaylarını da görmek mümkün oluyor.
Eş zamanlı olarak Turkcell de lokasyon bazlı servisleri ve bunun ücretlendirilmesi ile ilgili bir konferans düzenleyip bu tür servislerin kullanım alanlarını ve bunu sağlayacak teknolojilerini endüstriden katılımcılarla paylaşti. Ancak ortada oldukça ücretsiz ve baz istasyonları ile üçgene alıp lokasyon belirlemeye nazaran çok daha kesin sonuçlar veren Latitüde gibi bir ürün varken hangi firma bu ücretleri ödemeyi göze alacaktır bilemiyorum.
Lokasyon bilgisinin çeşitli promosyonlar ile paketlendiğini veya Façebook gibi sosyal ag uygulamlari ile entegre edildiğini düşünün. Ortaya çıkacak ürün bambaşka bir şekile bürünebilir. Nerede olduğunuza bağlı olarak size sunulacak promosyonlardan tutun da, Mekanist.net gibi popüler restoran ve klüpler ile ilgili kullanıcı kritikleri sağlayan platformlarda bulunduğunuz semte göre sizin seçtiğiniz bir mutfaga sahip restoran önerisi almanıza kadar, arkadaşlarınızla bulunduğunuz mekanın hem lokasyon bilgisini hem de kişisel kritiğinizi paylaşabildiğinizi düşünün. Anlık organizasyonlar ile çok kısa zamanda bir araya gelebildiğinizi ve bunu sosyal arkadaşlık ağınız üzerinden herkes ile paylaşabildiğinizi düşünün.
Latitude sadece bir başlangıç. Elimizdeki güncel mobil cihazların nerdeyse tamamında birer GPS alıcısı bulunuyor, bunu tam anlamıyla değerlenirebiliyor olmamız çoktan gerekiyordu. Latitude ile başlayan ve diğer uygulamalar ile yavaş yavaş entegre olarak bahsettiğimiz gibi bir şekle bürünen servisleri kullanacağımız günler çok yakın.

Hiç yorum yok: