Pazartesi, Ocak 26, 2009

Bu Günlerde Kaç Bilgisayarınız Var?

İş ve kişisel yaşam arasındaki çizgi gitgide kaybolurken yanımızda sürekli bulundurmamız gereken cihaz sayısı artıyor. Örnek vermek gerekirse: kaçınızın hem evde bir masaüstü bilgisayarı, bir de sürekli yanında dolandırdığı bir notebook bilgisayarı var? Mobimag gibi bir dergiyi okuyanların çoğunluğunun bundan bile fazla cihazı olduğuna eminim. Bir de bunun yanına, ofis cep telefonu ve kişisel cep telefonuzu katınca günlük minimum kullanmak zorunda olduğunuz cihaz sayısına ulaşmış oluyoruz.
Telefon cephesinde olay şu şekilde: Son zamanlarda neredeyse tüm mobil profesyonellerin bir PDA kılıklı ofis telefonu, bir de daha multimedya ağırlıklı kişisel cep telefonu var. Birinden ısrarlı patronun emaillerine 24 saat cevap verip, çalışma ekibini sürekli güncel tutar iken, diğer taraftan ısrarlı es/arkadaşların mesaj ve telefonlarına yetişebilmek için ikinci telefonu da cepte bulundurmak gerekiyor.
Bilgisayar cephesinde ise olay biraz daha değişik: Gün içerisinde sürekli yanımızda gezdirdiğimiz notebooklar iyi hoş, birkaç sene öncesinin desktoplarına taş çıkartacak makinalar. Ancak hala ağır ve pil ömürleri kısa. Bu noktada geçen ay bahsını ettiğimiz netbooklar devreye giriyor. Onlar da bazı spesifik görevlerde güçsüz, yetersiz kalıyorlar.Güç isteyen uygulamaları genelde evimizdeki masaüstü veya masaüstü kıvamındaki notebook bilgisayarlar ile halletmeye çalışıyoruz. Bu durumda neredeyse herkesin en az bir taşınabilirliğe fokuslu bir makinası, bir de güç gerektiren uygulamalarda kullandığı bir makinası oluyor.
Durum böyleyken uzunca bir süredir benim de sağlıklı bir çözüm arayışında olduğum bir dert doğuyor: Bu cihazlardaki telefon defteri/takvim vs. türü bilgileri senkronize tutabilmek. Bunun için ortalıkta yüzlerce yazılım var, bazıları web tabanlı, bazıları ufak tefek güven uyandırmayan yazılımlar. Ancak bugüne dek hiç "Hah! iste budur" dediğim bir yazılıma denk gelemedim. Aradığıma en yakın çözüm zamanında FusionOne işimi ile satılan web tabanlı bir uygulamayadı ancak firması destek vermekten vazgeçip yazılımı yok etti. Güncel yazılımlar arasında bu işi yapabilecek en fazla potansiyel vaadeden çözüm Apple'ın "mobile me" çözümü. Sadece Mac OS bazlı cihazlara değil Windows PC lere de senkronizasyon imkanı veren bu web bazlı yazılım güzel ancak Windows Mobile telefonlara ve artık çok popüler olan Blackberry'e destek vermiyor. Diğer taraftan Microsoft da boş durmayıp Windows Live Sync ve Live Mesh (beta) ürününü hazırlıyor. Sadece Windows değil Mac OS desteği de olan bu web tabanlı yazılımın da güncel halı folder senkronizasyonu modelinin çok ilerisine gitmiyor. İlgilenenler için: http://www.apple.com/mobileme/
https://sync.live.com/learnmore.aspx
https://www.mesh.com/Welcome/Default.aspx
Kısacası kullandığımız cihazların sayısı arttıkça bunlardaki bilgileri her birinde güncel halde tutacak ve bu cihazların kullanışlılığını arttıracak bir çözüme fena şekilde ihtiyaç var. Artık kimse,yoğun temposunun içinde ihtiyaç duyduğu bir bilgiyi, acaba hangi bilgisayarımdaydı, acaba hangi telefonun adres defterine kaydetmiştim diye kafa yoracak kadar ekstra zamana sahip değil.

Hiç yorum yok: