Cuma, Mayıs 28, 2010

Tablet Bilgisayarlar ile Bulutların Üzerinde Surf...

iPad’ler,netbooklar ve benzer nispeten düşük güçlü ve düşük depolama kapasiteli cihazların kullanımı yaygınlaştıkça kullanıcıların bir şekilde içeriklerine ulaşabilmesini sağlamak için ‘cloud’ denilen online depolama ve içerik ve uygulama sağlama servislerin önemi hızla artıyor. Artık esnek online depolama konusu “olsa iyi olurdu” dan daha çok “olmaz ise olmaz” şeklinde değerlendiriliyor.
Bahsettiğmiz bu cihazlar genellikle yaklaşık 64GB civarında ve çoğunlukla klasik sabit disk yerine flash hafıza ile geliyorlar. Örnek olarak Apple’ın inanılmaz populer olan iPadleri 16,32 ve 64GB çeşitleri ile piyasaya sürülüyor. HP, yakın zamanda piyasaya sürmeyi planladığı tabletini 32 ve 64 GB diskler ile donatacağını duyurdu. Bu sınıf cihazlar genellikle data üretmek için değil, tüketmek için tasarlanmış cihazlar oldukları için ve maliyetlerini bu fonksiyonlarını yerine getirirken aynı zamanda ulaşılabilir olmalarını sağlamak adına düşük tutabilmek için üreticiler daha düşük fiyatlı, dolayısı ile daha düşük kapasiteli bu diskleri tercih ediyorlar. Bunun sebebi açık: Online dergi ve kitap okumak için alacağınız iPad veya benzer bir cihaz, 10 yıllık dergi aboneliği fiyatına satılıyor olursa, her ne kadar çekici olursa olsun kullanıcılar klasik dergiyi tercih edecektir.
Tekrar etmek gerekirse, bu cihazlar üzerinde birşeyler yaratmaktan daha çok daha önceden oluşturulmuş içerikleri göstermek/sunmak fikri üzerine tasarlanıyorlar. Örnek olarak bir daha iPad’i vermek uygun olacaktır. iPad, üzerinde direk cloud’a bağlanan video ve müzik satın almayı sağlayan bir iTunes Store uygulaması, Marvel çizgi romanlarını satın almak ve iPad ekranında okumak üzere tasarlanmış ayrı bir uygulama, Amazon’un devasa online elektronik kitap mağazasından kitap download edilebilecek meşhur Kindle uygulaması veya gazete bayiilerinde satılan neredeyse tüm dergilerin aynı fiyattan sunulduğu Zinio uygulaması ile kullanılabiliyor. Bütün bu uygulamalar içerikleri cloud’dan sağlıyorlar ancak cihazın içerisindeki hafızada depoluyorlar. Maliyetleri düşük tutmak adına oldukça ufak depolama alanı ile gelen bu cihazlar kısa süre içerisinde bu içerikler ile dolup taşacaktır.
Bu düşük kapasitelerine rağmen cihazların kullanışlılığını devam ettirebilmek ancak cihazın yetersiz kaldığı alanlarda nerede olduğu o kadar da önemli olmayan global ağa bağlı binlerce yüksek güçlü ve depolama kapasiteli bilgisayarların yardımına başvurarak mümkün olacaktır. Cloud computing konsepti hiç ama hiç yeni bir konsept değil, ancak ucuz ve kullanışlı bu cihazların artan popülerliğinden dolayı tekrar değerlendirilmesi gereken bir çözüm seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.
En güzel örnek, iPad ve iPodlar üzerinde, networke bağlı herhangi bir bilgisayar üzerinde depolanmış formatı her ne olursa olsun her tür video dosyasını uygun format ve çözünürlüğe çevirerel cihazın ekranına ‘stream’ eden Air Video uygulaması gösterilebilir. Hem cihazın işlemci kapasitesinin kesinlikle yetmeyeceği çevirme işlemini de sunucu makinaya yaptıran bu uygulama ayrıca aynı sunucu makinanın bütün depolama kapasitesini de iPad’in emrine vermiş oluyor.
Tahmin ediyorum Apple da bu trendi adreslemek adına bütün işi cloud üzerinde depo edilmiş müzik içeriklerini çeşitli cihazlara ‘stream’ etmek suretiyle satmak/kiralamak olan ‘Lala’ isimli firmayı bünyesine kattı. Çok yakında iPad’e download etmeden film/müzik ve dizileri iPad üzerinde izlemek ve dinlemek mümkün olacaktır şeklinde bir varsayımda bulunmak yanlış olmayacaktır.
Olaya kullanıcı tarafından bakıldığında bir anda iPad sonsuz depolama kapasitesine sahip bir video oynatıcıya dönüşmüş oluyor. Benzer şekilde uzaktan erişim imkanı ile iPad gibi kendi işletim sistemini çalıştıran bir cihaz ile üzerinde Windows 7 veya MacOS X çalıştıran herhangi bir makinayı tamamen kontrol edebilmek bütün işlemci gerektiren görevleri sanki o makinanın monitörüne bakıyormuşcasına tablet üzerinden gerçekleştirmek mümkün.
Yüksek bant genişliğine sahip alt yapılar yaygınlaştıkça ve bu düşük fiyatlı ancak kolay taşınabilir ve kullanışlı arabirimlere sahip tablet ve netbook tipi cihazların popülerliği sürdükçe daha çok içerik web üzerinde sunulmaya ve gene web üzerinden tüketilmeye hazır edilecektir. Bu cihazların yaygınlaşması bir kez daha içeriğin öneminı öne çıkaracak ve esas karlılık ve gelirler bu cihazların satışından değil içeriklerin satışından sağlanıyor olacaktır. Bu fırsatı görmüş olan ABC ve CBS gibi bir çok TV networkü reklam gelirlerini arttırmak adına haklarına sahip oldukları TV dizilerini iPad’e stream eden ama başında ve sonunda zorunlu reklam izlettiren uygulamarı iTunes AppStore üzerinde ücretsiz olarak sunuyorlar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çalışmalarınız mükemmel. sony servisi olarak iyi çalışmalar dileriz.